Tegenwoordig wordt racisme tegen Oost-Aziaten zeer genormaliseerd. De kleinste opmerkingen tegen mensen met Oost-Aziatische roots ondervinden de meeste mensen als leuke ‘grapjes’, terwijl dit voor vele Oost-Aziaten veel pijn doet. Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum en een meldingspunt voor discriminatie, krijgt continu meldingen over racisme tegenover
Oost-Aziaten. Zeker sinds 2020, wanneer het covid-virus wereldwijd uitbrak.

In deze bachelorproef zorgen mijn externe mentor van ORBIT vzw en ik voor een campagne dat strijdt tegen racisme tegen Oost-Aziaten. Hierbij willen we bepaalde zaken duidelijk maken:

• Mensen van Oost-Aziatische afkomst aansporen om voor zichzelf op te komen;
• Mensen aansporen om doelwitten van racisme te verdedigen;
• Mensen bewustmaken over hun eigen vooroordelen;
• Mensen bewustmaken dat racisme tegen Oost-Aziaten niet gestart is met COVID-19.

​​​​​​​
Dit onderzoek heeft verschillende stappen ondergaan om de bovenstaande doelen te bereiken. Hierbij is een enquête uitgestuurd naar mensen met Oost-Aziatische roots die wonen in België (of een ander Westers land). Daarna werden de resultaten van deze enquête bekeken. Hiernaast hebben we ook verschillende getuigenissen afgenomen die we hebben verwerkt in onze campagne. Om te zien of we inhoudelijk correct waren, stelden we een stuurgroep samen die feedback gaf op onze ideeën.

Ik zou heel graag Thomas Peeters van ORBIT vzw bedanken voor alle hulp en bijsturing die ik heb gekregen bij deze bachelorproef. Thomas gaf veel goede ideeën om uit te werken. Hierdoor heb ik heel veel bijgeleerd. Alsook bedankt om de campagne werkelijk te lanceren in de naam van ORBIT vzw.

Ook een kleine bedanking aan Hendrik Holderick om mij grafisch op weg te helpen bij deze bachelorproef.
.
.
Back to Top